Barsels-tip

10 tip til den nybagte mor…

I dag fylder Marius 1 måned. 1 måned der på en og samme tid er gået ekstremt hurtigt, men som samtidig også har budt på uendeligt lange nætter. I hvert fald tænkte jeg, at det var på sin plads, at dele 10 tips til håndtering af spædbørn, som jeg har (gen)lært i min første måned som spædbarnsmor.

Alba bliver snart 5 år, så jeg har ærligt talt glemt langt det meste. Dog tror jeg, at jeg har en hel anden ro denne gang, som min erfarne mor-titel trods alt har bidraget til.

1. Nærhed, nærhed nærhed: Din baby har levet i 9 trygge måneder inde i din varme mørke mave. Livet udenfor kan derfor være noget af en omvæltning. Så lad din baby få alt den nærhed og kontakt, som h*n efterspørger. Lad vasketøj være vasketøj og lad det lille væsen falde trygt i søvn på dit bryst, også selvom det meste af dagen går med det. Og forsøg så at sove, når din guldklump sover.

2. Svøb: I forlængelse af ovenstående… Rigtig mange babyer falder til ro ved at blive svøbt tæt i et blødt tæppe, en stor stofble eller anden form for svøb. Vær opmærksom på at en dyne tit kan blive for varm, et overophedet barn falder ikke til ro. Alternativt er en vikle også rigtig smart, hvis du gerne vil gå en tur eller ordne praktiske ting, mens din babyfalder til ro ved din hjertelyd. Jeg har den her fra Livrig, og jeg elsker den.

3. Tag det roligt: En baby mærker med det samme, hvis mor eller far stresser og bliver frustreret over gråd. Undgå derfor at forsøge at få baby til at falde til ro ved at skifte rundt mellem diverse bærestillinger. Beslut dig for at fx vugge baby til ro i dine arme og lad det tage den tid, det tager.

4. Glæd dig over de små ting: Glæd dig over det du når, i stedet for alt det du ikke når. Med andre ord, lad være med at ligge for mange planer og have for mange gøremål. Du ender bare med at blive frustreret, hvis din baby ikke vil sove i henhold til dine planer. Husk på at der typisk går mindst 3 måneder før din baby har en nogenlunde rytme.

5. Mavekneb: Ammebarn eller flaskebarn, stort set alle spædbørn har mavekneb af den ene eller anden art, da de små tarme endnu ikke er fuldt udviklet. Mange giver d-dråber skylden for ondt i maven, da de godt kan genere tarmene. Heldigvis er der blevet opfundet en ny smart slags, som sprayes på indersiden af kinden på barnet, de optages således gennem slimhinderne og ikke via tarmen. De kan købes lige her og med koden Marleneh10 får du 10% på dit køb samt gratis fragt. Bøvler din baby med luft i maven eller forstoppelse, hjælper det at cykle med benene og give maven let massage i urets retning. Virker barnet meget utilpas, kan man også prøve Kolicin Windi engangskateter, der hjælper med at lette trygget.

6. Slyngevugge: Vi har været så heldige at kunne låne en slyngevugge fra Nature Sway af nogle venner. Marius elskede den fra dag 1. De vuggende bevægelser minder spædbarnet om tiden i maven. Og så er den tilmed ret så pæn at have hængende. Endnu smartere er det, at den kan hænges i enhver dørkarm og således let kan tages med på tur.

7. White noise: Noget der har virket for mig, når Marius har haft lidt svært ved at falde til ro, er at gå på Youtube og skrive “White noise baby sleep” vælg det første resultat og spil det for baby indtil h*n giver sig hen til søvnen.

8. Spring: Alle babyer går i gennem såkaldte tigerspring. Det er naturlige trin i deres udvikling, som for eksempel kan gøre dem mere sultne, mere trætte, mere tryghedssøgende etc. Hent med fordel appen “Vidunderlige Uger”, så du nemt kan følge med i dit lille barns udvikling.

9. Mælke maskine: Hvis du ligesom mig ikke har held med amning, kan jeg på det varmeste anbefale at gøre livet lettere for dig selv med den her smarte maskine fra Tommee Tippee. Den filtrerer postevandet og sikrer, at det altid har den helt perfekte temperatur, en sand lifesaver især i de sene nattetimer.

10. Nyd et hvert stadie: Som andengangs mor kan jeg godt tillade mig, at lyde en lille smule gammelklog. Med Alba forstod jeg nemlig ikke helt, at nyde den spæde start. Jeg var nervøs, bange for at gøre noget forkert og ønskede mig bare, hun ville blive større i en fart, så hun bedre kunne fortælle mig hvorfor hun var ked af det, om hun var træt, sulten eller noget gjorde ondt. Inden jeg så mig om var hun børnehavebarn og pludselig slet ikke min lille pige mere. Denne gang har jeg lovet mig selv, at nyde hele processen selv de søvnløse nætter (så vidt muligt bevares), tiden med en baby går alt for hurtigt og snart er deres fortrukne sovested ikke længere dit bryst.

Jeg håber mine tips kan gavne et sted derude.

Dejlig weekend til jer!

//Marlene

Ingen kommentarer endnu

Lad os here din kommentar...

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Barsels-tip